Грузия и Азербайджан – две Кавказки красавици, самолетна програма

Вид транспорт: Самолет
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Дати: 10.04.2020, 10.05.2020, 11.10.2020
Цена от: 1699 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
10.04.2020 17.04.2020 от 1699 лв. резервация
10.05.2020 17.05.2020 от 1699 лв. резервация
11.10.2020 18.10.2020 от 1699 лв. резервация
  • Програма
Цената от 1699 лв. е валидна за ранни записвания, направени до 31.01.2020 г.
Стандартната цена е 1799 лв.
 
ПЪРВИ ДЕН:
Туроператорът ще съдейства срещу доплащане за организиране на трансфер от София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус /самолет.
 
Полет от Истанбул за Тбилиси в 12:25 ч. Пристигане в 15:25 ч.
Посрещане от представител на фирмата партньор. Настаняване в хотел 3*/4* в Тбилиси.
Ще започнем първата обиколка на Тбилиси, като най-напред ще посетим катедралата „Света Троица”, известна като ”Самеба”. Височината на катедралата от земята до върха на кръста е 101 метра. След това ще се отправим към стария Тбилиси, за да посетим църквата "Метехи" от XIII век с конната статуя на основателя на града, извисяваща се на стръмните скали над река Мтквари. Църквата е била унищожавана многократно и отново възстановявана. Продължаваме към катедралата „Сиони“ от VII век, която се счита за едно от най-свещените места в страната, защото съхранява свещения кръст на св. Нино - младата жена, която обръща Грузия към Християнството в началото на IV век. Сиони е била единствената активна църква по време на съветската окупация. Ще посетим базиликата „Анчисхати” от VI век, която е най-старата църква в града.
Следва посещение на крепостта „Нарикала“, построена през IV век, откъдето можете да се насладите на невероятна гледка към Тбилиси. Вървейки, ще стигнем до джамия в Тбилиси, построена през XVI век, след което ще ни трансферират до църквата „Свети Давид” и Пантеона - гробището на грузинските писатели, поети, музиканти, художници, общественици.
Свободно време.
Вечерта ще се разходим по прочутия булевард "Руставели", където ще видим сградите на операта, стария парламент, много магазини за сувенири и т.н.
Нощувка в Тбилиси.
 
ВТОРИ ДЕН:
Закуска.
Предстои цял ден за величествени гледки и опознаване на живописния район на Северен Кавказ. Най-високата точка по пътя е на 2395 м надморска височина при преминаване на прохода, където могат да се направят няколко спирки, за да опитате минерална вода, да наблюдавате заснежените върхове на красивите планини и водопади.
Отпътуване в посока Ананури и спирка на едноименната крепост, която е под егидата на ЮНЕСКО. Ананури е живописно разположена на скала над мястото, където малката река Ведзатхеви се влива в река Аргави. Създаден още през XIV век, този архитектурен комплекс, състоящ се от църкви, жилища и крепости е бил един от най–значимите военни съоръжения на територията на Грузия.
Продължаваме за Казбеги – главен град на района. Оттам, по желание и срещу допълнително заплащане, отпътуване с високопроходими автомобили 4 x 4 WD Jeeps към прочутата църква „Св. Троица” или по-известна като „Гергети”, на името на близкостоящото селище. Издигната през XIV век, макар и с огромна културно-историческа стойност, църквата се загубва на фона на могъщия връх Казбек /5047 м/. Незабравимата панорама завинаги остава в съзнанието на посетителите. Връщането ще е не по-малко забележително.
Вечерта продължава с традиционна грузинска вечер - пилешко барбекю със сациви, хинкали, хачапури, традиционния хляб лобиани и др. Грузинците са се постарали да направят своята кухня не само вълшебно вкусна, но също така ярка, оригинална, изискана, самобитна и незабравима. Грузинската кухня е взела най-добрите кулинарни традиции на много народи от Закавказието, Азия и Черноморието. Пригответе се за крехко приготвено месо, изобилие от зеленчуци и зелени подправки.
Връщане в Тбилиси. Нощувка
 
ТРЕТИ ДЕН:
Закуска.
Очаква ни много вълнуващ ден. Отпътуваме за Мцхета – древната столица на Кавказка Иберия, която днес е под защитата на ЮНЕСКО. Тук има най-много културни и свещени паметници на Грузия, поради което градът е наричан също „Втори Йерусалим“. В Мцхета ще видим катедралата „Свитицховели“, построена на мястото, където се намирал хитонът Господен (дрехата, която Христос носел при разпятието му); и манастира „Джвари“, разположен на вертикална скала над Мцхета. Манастирът е от V век и се счита за едно от най-свещените места в Кавказ. Това е мястото, където Света Нино е издигнала кръст ("Джвари/Jvari/" на грузински) през IV век, за да отбележи приемането на християнството в Грузия.
След това ще посетим пещерния град Уплисцихе - едно от най-старите места в Кавказ, което е било създадено през Бронзовата епоха. Градът е известен със своите уникални сгради, тунели и др. Уплисцихе възниква през II–I хилядолетие пр. Хр., като е изсечен в скалите на левия бряг на река Кура. Изживява периоди и на възход, и на падение, като през XIX век окончателно замира. В Предхристиянския период Уплисцихе се обособява като култов център и в това отношение бива сравняван с древногръцкото светилище в Делфи. Храмове, посветени на различни божества, в това число на Слънцето, са изпълвали пещерния град. Бил е ограден от защитни стени и ров, таен тунел е водил към реката Кура. Главна улица е пресичала града, който е разполагал с водоизточник и водоснабдителна система с керамични тръби, а на най-високото място е било обиталището на жреца. Специални места били отредени за жертвоприношения. По време на разцвета си е имал „в оборот” 700 пещери, които били прохладни и разполагали с резервоари за съхранение на храна и вино. Древните жители на Уплисцихе произвеждали вино и една от винарните е запазена и до днес.
Връщане в Тбилиси. Нощувка.
 
ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване от хотела.
Днес ще посетим Кахетия - най-важният лозарски район на Грузия. Първо ще разгледаме манастира „Бодбе”, който заема специално място в духовния живот на Грузия. Църквата съхранява мощи на св. Нино Просветителката. Притежава една от най-известните икони на Грузия - Девствената "Ивер". През Втората световна война манастирът е бил използван като болница. Сестрите и някои пациенти тайно са се молили пред образа. На 3 километра от манастира се намират светите извори на св. Нино. Тук са и мощите на светицата. Тя е живяла през IV в. и е била доведена като робиня от Кападокия. Много скоро се прочува като лечителка и в името на Исус Христос успява да помогне дори на грузинската царица. В долната част на църквата е направен басейн, където можете да се къпете.
След това ще се отправим към прекрасния град Сигнаги, където криволичещите улици и архитектура от XVIII век създават очарователна атмосфера. „Градът на любовта“, построен в класическия стил на Южна Италия и известен с едноименния си замък, включен в списъка с най-големите и известни замъци в Грузия.
Продължаване към Цинандали, за да разгледаме имението на принц Александър Чавчавадзе. Считан за един от основоположниците на съвременна Грузия, принцът е бил поет, писател, журналист и адвокат. Когато наследява имота през първата половина на XIX в., Александър Чавчавадзе поставя началото на модерното винопроизводство в страната, като смесва модерни западни технологии с вековните традиции на грузинското винопроизводство. Възможност за дегустация на местни сортове вина от Кахетийския район.
Отпътуване за Телави. Нощувка хотел 3 *.
 
ПЕТИ ДЕН:
Закуска. Напускаме хотела и отпътуваме за грузинско-азербайджанската граница. Ще се отправим към Лагодеки на границата между Азербайджан и Грузия. Посрещане от представител на фирмата партньор. Отпътуване за Шеки.
Настаняване в хотел 4*. След кратка почивка следва екскурзията в Шеки. Най-старият град в Азербайджан е удивителен, разположен в живописен планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади и минерални извори сред гъсти гори. В древни времена тук се е продавала коприна, като от тук е минавал великият Път на коприната. В този малък „двуцветен град” (заради ярките червени керемидени покриви, потънали в зеленина) ще видим Историческия музей, в който туристите могат да разгледат артефакти от различни епохи; Цитаделата, Музея на занаятчийството и Мадраса Моше, както и църквата „Киш”.
Настаняване в хотел 5* в Шеки. Нощувка.
 
ШЕСТИ ДЕН:
Закуска. Отпътуване към Баку. Ще имаме възможност за фотопаузи на много интересни место по пътя ни към столицата. Най-напред ще спрем до селището Баскал, прочуто със своята история, природни красоти и коприна, от която се изработват класическите шалове keleghayi. Продължаваме към древния град Шамаха, който е най-малко на 3000 години. Ще имаме възможност да се снимаме при великолепната сграда на джамията Джума и мавзолея на Йеди Гумбез (Седем купола) и гробницата, където са погребани знатни представители на династията Ширваншах. Ще ни остане време да видим още една от забележителностите в този район на Азербайджан – мавзолеят на Дири Баба в Мараза. Това е двуетажен мавзолей-мечет от началото на XV в. Местните разказват предание, че тук е погребан и е останал нетленен светец, който се казвал Дири Баба.
Настаняване в хотел 5*. Нощувка в Баку.
 
СЕДМИ ДЕН:
Закуска.
Ще започнем първата обиколка на Баку - този невероятен град, където история и съвремие вървят ръка за ръка, с посещение на стария град, където се намира Девичата кула, считана за един от най-популярните туристически паметници в столицата Баку. Тя е оценена от ЮНЕСКО като един от най-важните паметници в света и в нея има музей, разказващ историята за развитието на Баку през вековете. От върха ѝ ще се насладим на невероятна гледка към брега на град Баку, Каспийско море и Огнените кули. Ще продължим обиколката си в стария Баку, като ще разгледаме древните антики - ръчно изработени килими и стари традиционни наследства, докато стигнем до архитектурния комплекс „Ширваншах” и едноименния замък, построен през ХV век.
Много от историко-архитектурните паметници, като дворецът „Ширваншах”; Девичата кула; мястото на търговците, почивали в този град – Кервансарай; Джума джамия, са съсредоточени в района на Ичери Шехер Icheri Sheher или Вътрешния град, с площ от 22 хектара. Icheri Sheher е жив организъм, който има собствена инфраструктура и обитавани сгради, в които живеят 1300 семейства. С една дума това е древен град в съвременния град.
Турът продължава с посещение на остров Абшерон (разположен на 20 километра от град Баку), за да видим легендата на Азербайджан - Горящата планина. През последните години се смята, че това е свята планина и се приема за религиозно светилище, особено за следователите на зороастризма от Иран, Индия и други.
Янардаг (горящата планина Янар Даг) е естествен вечен пламък, горящ от древни времена. Някои историци предполагат, че може би от това място идва името на Азербайджан “страната на огъня“. Пламъкът е около десет метра широк и се изкачва по билото на Янардаг - варовиков хълм, разположен на 27 километра северно от Баку, на полуостров Ассерон в Каспийско море. Днес в света има малък брой такива естествени източници на изгаряне на газ, повечето от които са в Азербайджан. Естественият вечен огън на Янардаг е причинен от изтичането на запалим природен газ. Най-добре тези пожари се виждат привечер.
Тук се намира и храмът „Атеша” (ateshi на азербайджански означава огън), който е религиозно място на зороастризма. Храмът на поклонниците на огъня „Атеша” се намира на 30 километра от центъра на Баку и е почитан през различни времена от зороастрийците, хиндуистите и сикхите. Днешните конструкции на храма датират от XVII век. При разкопки са открити много по-древни артефакти. Пентагоналният комплекс има открит двор с храм-олтар в центъра, който е мястото за поклонение. С постановление на президента на Азербайджан, Атеша е обявен за държавен историко-архитектурен резерват.
Нощувка в Баку.
 
ОСМИ ДЕН:
Закуска сух пакет. Ранентрансфер до международното летище в Баку за полета до Истанбул в 09:35 ч.
 
ВАЖНО:
*Полетите, посочени в програмата, се актуализират при потвърждение на групата;
*За външните полети лимитът за багажа е 20 кг за голям багаж и 10 кг за ръчен багаж;
*Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия са към 31.03.2018 г., като
минималният брой участници е 15 човека.В случай, че този брой не бъде набран най-късно 30-35 дни преди дата на тръгване, се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити, прекалкулира се цената или при група от 10 до 15 туриста се доплаща по 120 лв на човек.
*Цените са калкулирани при курс 1 USD = 1.70 лв. При увеличение на обменния курс, пакетната цена ще бъде преизчислена.
*Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в офиса преди отпътуване!
*При някои от допълнителните екскурзии е възможно ползване на градски транспорт.
*Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси.
*Музеите изискват документ за самоличност при ползване на намаление.
*Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
*Програмата като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
 
Девичата кула, това е една от забележителностите на Баку, един много обичан символ на града и на Азербайджан.Тя стои тъмна и загадъчна, с изглед към морето в южния край на Баку, в стария, Вътрешен град Icheri Sheher /Ичери Шехер/. Кулата е построена през XII век. Името ѝ "Девича" символизира, че е непревземаема, непобедена, никога вражи крак не е стъпвал в нея.
 
Джума джамия - джамията в Ичери Шехер, функционира от XII век. Джамията е построена през 1899 г. със средства на филантропа Хаджи Шикали Дадашев. Намира се на мястото на Храма на поклонници на огъня. Само четири неразрушени арки са останали от старата сграда, твърди се, че са принадлежали на храма. Според много от съвременните археолози, е имало езически свещен център на мястото на Джума джамия, където са се събирали поклонници на огъня.
 
Дворцовият комплекс „Ширваншах” е построен в средата на XV в. Сега, като музей вече, е отворен за хилядите туристи. Сградата има две части, състои се от около петдесет стаи с различни размери и форми, свързани помежду си с три тесни спирални стълби. От 25-те стаи на втория етаж, само 16 са оцелели. Приземният етаж на сградата (27 стаи), който сега се използва от служители и за съхраняване на битови доставки, се е запазил точно така, както е построен през XV в.
 
Центърът „Гайдар Алиев” е комплекс от сгради с обща площ от 188 000 квадратни метра в Баку, Азербайджан. Проектиран е от британската архитектка от иракски произход Заха Хадид, за стила на която са характерни извивките и избягването на острите ъгли. Центърът е кръстен на Гайдар Алиев - лидер на държавата през съветската епоха от 1969 до 1982 година, и президент на Азербайджан от октомври 1993 до октомври 2003 година. В центъра има конферентна зала, галерия и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на града. Намира се в близост до градския център и играе ключова роля в преустройството на Баку. Международно призната архитектурна работа, сградата на Центъра се превърна в знакова забележителност на модерния Баку заради иновативния и авангарден дизайн.
 
УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
*Попълнен договор и депозит в размер на 800 лева на човек.
*Доплащане 31 дни преди датата на пътуване.
*Минимален брой участници: 15 човека.
 
Такса прекратяване:
*ако прекратяването е до 60 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети);
*ако прекратяването е от 59 до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева;
*ако прекратяването е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
*ако прекратяването е от 14 до 10 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на организираното пътуване в лева;
*ако прекратяването е от 9 до 3 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
*ако прекратяването е под 3 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
*Валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца след датата на връщане;
*За деца до 18 год., пътуващи с един родител или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.
 
МЕДИЦИНСКИ И ВИЗОВИ ИЗИСКВАНИЯ:
*Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
*До държави от ЕС и Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Швейцария, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия се пътува с валидна лична карта. До всички останали държави се пътува със задграничен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на завръщане.
 
ЗАБЕЛЕЖКА:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗАД „Армеец“ е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.
 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:
*Местна валута в Грузия: лари (GEL); 1 грузинско лари = 0.65 лв.
*Местна валута в Азербайджан: манат (AZN); 1 манат = 1 лв.
*Часово време спрямо България: Баку + 2 ч., Тбилиси + 2 ч.
 
 
ТО има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97, ал. 1 от Закона за туризма, с полица № 03700100002502, валидна до 24.01.2021 г., издадена от ЗД „Евроинс” АД


Цената включва:
Цената от 1699 лв. е валидна за ранни записвания, направени до 31.01.2020 г.
Стандартната цена е 1799 лв.
*Самолетни билети за международните полети:
‐ на отиване Истанбул – Тбилиси с “Turkish Airlines” с включен 1 бр. чекиран багаж до 20 кг и 8 кг ръчен багаж;
‐ на връщане Баку - Истанбул с “Turkish Airlines” с включен 1 бр. чекиран багаж до 20 кг и 8 кг ръчен багаж;
*Летищни такси;
*Трансфери летище – хотел – летище;
*Наземен транспорт с 18-местен туристически автобус при обиколките в Грузия и Азербайджан;
*Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език, с превод на български;
*3 нощувки със закуски хотел Fortune Place 4* или подобен в Тбилиси;
*1 нощувки със закуски в хотел Alazanis Velley 3 * или подобен в Тевали;
*1 нощувка със закуска хотел Sheki Park 4* в Шеки (Азербайджан);
*2 нощувки със закуски хотел Dubai International 4* или подобен в Баку;
*Всички екскурзии, описани в програмата;
*Традиционна грузинска вечер;
*0.50 л вода на ден на човек;
*Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с лимит на отговорност 10000 евро към ЗАД "Армеец" (с доплащане за лица над 70 г.);
*Водач по време на пътуването и престоя.


Цената не включва:
*Трансфер от София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус /самолет;
*Такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките – 25 долара на човек;
*Допълнителни екскурзии и мероприятия (задължително се заявяват и заплащат предварително в офис в България):
‐ дегустация на местни сортове вина от Кахетийския район – 12 долара, заплаща се с основния пакет;
*Входни такси –около 60 долара на човек;
*Виза за Азербайджан – цена 40 долара на човек;
*Доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" с лимит на отговорност 5000 евро за лица от 70 до 85 години – 2 лв./ден;
*Доплащане за медицинска застраховка "Травъл асистант" с лимит на отговорност 4000 евро за лица нa 86 и повече години - 20 лв. за целия период на туристическата програма;
*Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.1 4 от Закона за туризма;
*Разходи от личен характер.
Оферта № Е3552


Още оферти за Азербайжджан