Екскурзия до Велико Търново, Ивановските скални църкви, Басарбовски манастир, Червен и Русе

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки
Маршрут: София - Велико Търново - Арбанаси - Ивановски скални църкви - Басарбовски манастир - Червен - Русе - София
Дати: 05.09.2020
Цена от: 139 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
05.09.2020 07.09.2020 от 139 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
Ден 1: София – Велико Търново - Арбанаси
Отпътуване в 8:00 ч. от Автогара Сердика за Велико Търново – болярският град, където е обявена независимостта на България. Туристическа програма във Велико Търново: посещение на Самоводската чаршия, пазеща духа и традициите на Възраждането, където работят различни занаятчийски работилници; цървката „Св.Четиридесет мъченици“, където е открита Иван Асеновата колона; крепостта „Царевец“, разположена на хълма Царевец, който се намира в старата част на града. Свободно време. След обяд отпътуване за Арбанаси, известен със своите архитектурни паметници от XVI, XVII и XVIII век. Арбанаси е обявен за архитектурен резерват и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Свободно време и възможност за разглеждане на старинните къщи, които замайват с невероятната си архитектура и пищните си украси от дърворезба и ковано желязо. Връщане във Велико Търново. По възможност наблюдение на светлинното шоу "Звук и Светлина". Настаняване в хотел във Велико Търново. Нощувка.

Ден 2: Велико Търново – Ивановски скални манастири
Закуска. Отпътуване за с. Иваново, разположено в Северна България, област Русе. Посещение на уникалните „Ивановски скални църкви“, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Те се отличават от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Българските царе Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор са били сред дарителите на манастира, а до днес са запазени и техни ктиторски портрети.
Посещение на Басарбовски манастир до с. Басарбово - единственият действащ скален манастир в България.
Посещение на “Средновековен град Червен” - най-голямата и автентично запазена крепост. Настаняване в хотел в Русе. Свободно време. Нощувка.

Ден 3: Русе - София
Закуска. В 10:00 ч. разходка по главната улица на града - "Александровска". Централната част на града се обуславя с архитектура от края на 19 век и началото на 20 век. В старите сгради широко са застъпени стиловете барок, модерн, неокласицизъм и сецесион, а фасадите са украсени с еркери, балкони, колони, пиластри, арки, скулптурни фигури, бюстове, монограми и гербове. Покривите са от поцинкована или медна ламарина, завършващи с кулички, ветропоказатели, гръмоотводи и красиви парапети. Стилът на много от тях е повлиян от виенската архитектура.
През 1893 г. Русенската община приема правилник за строежа на частни сгради. В него се нарежда всички къщи по главната градска улица да бъдат украсени с "пластическа каменна декорация". Често наричан "Малката Виена", Русе спечели почетна награда за най-красив град в България през 2009 г.
Свободно време за разходка и обяд. Ще можете да видите шадравана пред общината, Паметника на свободата, Драматичния театър, Регионален исторически музей, Сексагинта Приста, Къщата музей на Захари Стоянов, Къщата музей на Баба Тонка, Музея на градския бит.
В 16:00 ч. отпътуване за София. След 20:00 ч. пристигане на Централна ЖП гара София. 
Транспорт с туристически автобус
1 нощувка със закуска в хотел 3* във Велико Търново
1 нощувка със закуска в хотел 3* в Русе
Туристическа програма във Велико Търново, Арбанаси, Русе
Екскурзовод
Доплащане за единична стая – 70 лв;
Входни такси за посещаваните туристически обекти;
По желание – застраховка „Отмяна на пътуване“.
Плащане:
При записване се внася 30% депозит. Доплащането до размера на пълната сума се извършва най-късно 7 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: 
Лична карта или международен паспорт с валидност поне 6 месеца към датата на връщането. 

Забележка: 
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30 души.
Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.
Оферта № Е3740


Още оферти за България