Екскурзия до Каньонa на река Чернелка, Плевен и Свищов

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София - Плевен - Свищов - Каньонът на река Чернелка - София
Дати: 24.04.2021
Цена от: 99 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
24.04.2021 25.04.2021 от 99 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
1 ден
Отпътуване от Централна ЖП гара в 7:00 ч. в посока Плевен с кратка почивка по пътя.
Посещение на Панорамата в Плевен.
Панорама "Плевенска епопея 1877 г." е единствен по рода си паметник на Балканския полуостров. Изграден е през 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен от османско владичество. Паметникът се издига на самото бойно поле, в Скобелевия парк-музей в югозападните покрайнини на града. Освобождението на Плевен е преломен момент в хода на Руско-турската война от 1877-1878 г.
Посещение на Мавзолея-параклис "Свети Георги Победоносец".
Мавзолеят-параклис "Свети Георги Победоносец" в Плевен е издигнат през 1907г в знак на вечна благодарност към подвига на загиналите при обсадата на града 31000 руски и 7 500 румънски воини. Открит е на 30 септември 1907 г. по повод 30-годишнината от края на войната.
Свободно време за разходка в центъра на града и обяд. Отпътуване за Свищов.
Посещение на Свищовския манастир "Покров Богородичен".
Свищовският манастир "Покров Богородичен" се намира на 3 км. югоизточно от центъра на гр. Свищов. Разположен е сред живописна местност в недълбок дол. Няма запазени сведения за времето на възникване на манастира, както и за неговия най-ранен период. Предполага се, че е построен върху мястото на древно тракийско светилище, и че е разсипан по време на турското робство. Възникването на обителта се свързва и с минералния извор, намиращ се пред манастирските порти, водата на който е смятана от местното население за лечебна.
Посещение на Етнографския музей в Свищов.
Етнографският музей в град Свищов се помещава в една от най-старите къщи в Свищов - Сладкаровата къща. Сградата е била построена през 1800 година и грабва вниманието с внушителния си външен вид, приличащ на малка крепост. Къщата е в нехарактерен за региона балкански стил. Тя е построена от Г. Сладкаров, по образец на планинските къщи в село Арбанаси, откъдето Сладкаров се е преселил в Свищов. Къщата е е известна още с факта, че това е първият български дом, който император Александър ІІ посещава, след освобождението на града на 27 юни 1877 г. по време на Руско-турската война.
Настаняване в района на Свищов, свободно време и нощувка.

2 ден
Закуска. Посещение на Къща-музей "Алеко Константинов" в Свищов.
Стремежът за откриване на археологически музей в града е съчетан през 1911 г. много удачно с идеята на Класното учителско дружество. Войните от 1912 г. до 1918 г. прекъсват осъществяването на този замисъл, но след тях, през 1919 г. е създаден Комитет за превръщане на родната къща на Алеко Константинов в къща-музей и е изработен устав, който е утвърден от Министерството на народното просвещение със Заповед № 1788 от 2.VІ.1920 г. Инициативният комитет развива много оживена дейност. Идеята за създаване на музей е огласена из цяла България, търси се материална и морална помощ отвсякъде и от всички. В начинанието се включва и Свищовската дружба в София, начело с най-изявените си представители - професорите Иван Шишманов и Георги Данаилов. Именно приятелството между първия и директора на Народния етнографски музей в София - Ст. Л. Костов дава тласък на събирателската работа за бъдещия музей в Свищов. В нея се включва и ст.ас. Евдокия Петева-Филова, немски възпитаник, съпруга на проф. Богдан Филов. Така Софийският музей става кръстник на Свищовския. Там освен вещи, свързани с живота на Алеко Константинов, се събират етнографски и други предмети.
Отпътуване в посока Плевен за Каньона на река Чернелка.
Разходката ни ще започне при с. Горталово.
Екопътеката е с дължина от около 7 км и е приятна за разходки, без стръмни участъци. Изминава се за около час и половина - два. Трасето преминава през 17 моста над реката, има поддържани беседки, както и изградени барбекюта. На един от по-широките участъци има и футболно игрище. Мястото е изключително подходящо за екскурзии сред природата. Преходът е препоръчително да се прави пролет и есен, защото в горещите летни дни температурите на дъното на каньона стават доста високи. 
Каньонът изобилства с редки видове растения, птици и животни. Голяма част от тях са в Червената книга на България - червенокоремната бумка, степен и кримски гущер, смок мишкар. Птичият свят наброява над 200 вида, сред които са белоопашатият мишелов, малък и голям ястреб, алпийският бързолет. Там има голяма колония от скални лястовици. Сред специфичната растителност се откроява най-голямата в региона популация на снежно кокиче.
Освен с богатството от растителни видове и безброй  представители на орнито-фауната, екопътеката удивлява и с няколко природни феномена – карстовите извори Баба Радица, Бъбля и Капчука, пещерите Царева дупка, която е използвана за наблюдателница от цар Иван Шишман, пещерите Момината дупка и Ивановата дупка, Провъртеник – скално образувание с формата на пръстен, чийто с отвор е дълбок близо 15 метра. Могат да бъдат видени скални рисунки, останки от римски пътища т.н. Още в началото на екопътеката се вижда Цепената скала или "Разсеченият", както още го наричат, камък, който лежи на земята, сякаш е разрязан с огромен нож.
Разходката ни ще приключи при с. Къртожабене от където ще отпътуваме за София. Пристигане на Централна ЖП Гара около 18 ч.
Транспорт с лицензиран автобус
1 нощувка със закуска в хотел в района на Свищов категория 2*
Екскурзоводско обслужване по маршрута
Единична стая 20 лв.
Разходи от личен характер и входните такси
Застраховка "Отмяна на пътуване"
Ползване на двойна седалка от един турист: 30 лв.
Плащане:
При записване се внася депозит в размер на 30%. Доплащане: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележка:
Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията: 34 туристи. 
Срок за информиране при недостигнат минимум: 7 дни преди датата на отпътуване. 
Оферта № Е3774


Още оферти за България