Екскурзия до Софийската Света гора (Част 2)

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Маршрут: София - Клисурски манастир - Курилски манастир - Обрадовски манастир - София
Дати: 12.12.2020
Цена от: 15 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
12.12.2020 12.12.2020 от 15 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други

Отпътуване от София, Централна ЖП гара в 9:00 ч.

Посещаване на манастирите включени по програмата.
Клисурски манастир „Св. Петка“ с гроба на схиигумения Мария
Трудно е да се посочи точната година на основаване на манастира, като легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 г. цар Иван Асен II пожелал мощите на света Петка Епиватска (Търновска, Яшка) да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото било осветено от нетленното тяло на светицата, след което живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастир. Причина за липсата на сведения, свързани с историята му е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква. Впоследствие, дошлата след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалина, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище. Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 г. като схиигумения, след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.

Курилски манастир
На мястото на днешния Курилски манастир е имало манастир още през 1-то българско царство, но в началото на османското робство е разрушен. През 1593г. манастира е възстановен със средствата на жителите от околните села – Кумарица, Доброславци и Требич. Тогава е построена и сегашната църква, изписан през 1596г. от известния живописец Пимен Зографски.
В началото на 20 в. в Курилският девически манастир е в разцвета си и бил обитаван 45 монахини. По това време тук е действала печатница, в която се е печатала християнска литература.

Обрадовски манастир „Св. Мина“
Не е известно колко време е просъществувал и кога е разрушен. Споменът, че някъде по тези места се е намирал манастир, обаче се пази. През 1927 г. селяни случайно се натъкват на останки от древния манастир. С дарения от вярващите през 1942 – 1945 г. манастирът е възстановен в сегашния му вид. През 1956 г. е построен параклис, посветен на Св. св. безсребърници Козма и Дамян, осветен през 1957 г.

След обяд отпътуване за Централна ЖП гара София.
 
Транспорт с автобус
Водач/екскурзовод
Линчни разходи и храна
Плащане:
При записване се внася пълната сума на екскурзията.
 
Забележка:
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30 души.
Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 2 дни преди датата на отпътуване.
 
Носете си суха храна и вода.
Оферта № Е3777


Още оферти за България