Двудневна екскурзия на Кръстовден до Кръстова гора и Бачковски манастир

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София - Пловдив - Кръстова гора – Бачковски манастир - Пловдив - София
Дати: 13.09.2021
Цена от: 46 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
13.09.2021 14.09.2021 от 46 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
Отпътуване на 13 септември от София, Автогара Сердика в 10:00 ч., от ОМВ на бул. Цариградско шосе, Младост 1 в 10:10 ч., от Пловдив, бензиностанция OMV пред хотел Санкт Петербург в 12:30 ч. за Кръстова гора.

Около 15:00 ч. пристигане в Кръстова гора. За обяд и вечеря си носете суха храна.

В Средните Родопи, сред красива природа се намира манастирът “Св. Троица” – Кръстова гора, или както се отбелязва в картата на България, Кръстов връх. През последните години сред православните християни в България манастирът придоби широка известност, като християнска светиня и място за поклонение. Тази местност висока 1545 м. над морското ниво, дълга около 500 м и широка около 300 м, е кръгла поляна заобиколена от гъсти букови гори. Оттук панорамната гледка е смайваща, в далечината се вижда море от планински ридове и върхове.

В 00:00 ч. започва тържествената празнична литургия за Кръстовден - празникът на манастира, която продължава до 03:00 ч. Свободно време за почивка сред природата в района на манастира.

Масовото религиозно събиране се случва веднъж годишно - в нощта на 13 срещу 14 септември (Кръстовден). Хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст. Православният поклоннически комплекс днес има две църкви и 15 параклиса, които са разположени от двете страни на пътеката към кръста.

Сутринта на 14 септември отпътуване за Бачковски манастир, основан през XI век. Изиграл важна роля през годините, днес Бачковският манастир е втория по големина и значимост в България. Разполага с три църкви, костница и трапезария. В главния храм се пази една от чудотворните икони на Света Богородица в България. Отпътуване около обяд за София. Пристигане на Автогара Сердика. 
транспорт 
водач от агенцията
 
Хотелско настаняване - не е включено в цената поради характера на екскурзията, свързан с нощното бдение за празника. 
Разходи от личен характер
Задължително изискване към туристите е да бъдат с НИСКИ, УДОБНИ, ЗАТВОРЕНИ ОБУВКИ С ДОБРО СЦЕПЛЕНИЕ /сандали, високи обувки и т.н не са вариант за преходи от този тип /.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията 40 души.

Краен срок за уведомяване за недостигнат минимум, 2 дни преди датата на отпътуване.

Препоръчително е да си носите суха храна, вода, лекарства, топли дрехи и дъждобрани.

Внимание!
На Кръстова гора на Кръстовден е много натоварено. Поради тази причина е възможно автобусът да не може да стигне до комплекса и да се наложи туристите да изминат няколко километра пеша. 
Карта

Оферта № Е1171


Още оферти за България