Екскурзия до Азербайджан и Грузия

Вид транспорт: Самолет
Продължителност: 8 дни / 7 нощувки
Маршрут: София - Баку – Апшерон - Шемаха - Габала - Баку - Тбилиси - Мцхета - Казбеги - Сигнаги - Тбилиси - София
Дати: 03.09.2019
Цена от: 2067 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
03.09.2019 10.09.2019 от 2067 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
03.09: Среща на летище София в 10.00 часа.Полет до Баку.
Пристигане в обагреният от пламъци  град Баку
Трансфер и настаняване в хотела.
Късен обяд/ вечеря в ресторант Cizz Bizz – включен в цената
Свободна вечер. Нощувка

04.09: Закуска в хотела.  
Започва  екскурзия в Национално Историко-художествения комплекс Гобустан и 3D Музей, расположени на 60 км от г.Баку с впечатляващи скални изображения – петроглифи/ гравюри/, изсечени от първобитните хора на стените на пещери, скали и каменни вдлъбнатини. Тези първобитни паметници на изкуството, изобразяват културата, флората, фауната, светогледа, обичаите и традициите на древните азери.
По пътя към града, ще посетим джамията Биби-Ейбат, расположена  на брега на Бакинския залив, в който има гробове и  могили на  почитани и уважавани хора (там е и  могилата/паметник на Укейми ханъм, потомка на пророка Мохамед).
Обяд  в рибен ресторант на брега на морето / включен в цената/.
Турът продължава с посещение на  космическо белоснежния Културен център Гайдар Алиев. Центърът Гайдар Алиев е комплекс от сгради с обща площ 188 000 квадратни метра в Баку, Азербайджан. Проектиран е от британската архитектка от иракски произход Заха Хадид, за стила на която са характерни извивките на течащата вода, стил, който избягва острите ъгли. Центърът е носи името на Гайдар Алиев - лидер от съветската епоха в Азербайджан, 1969-1982, и президент на Азербайджан от октомври 1993 до октомври 2003 година. В центъра се помещават конферентна зала (зала), галерия, и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на града. Намира се в близост до градския център и играе ключова роля в преустройството на Баку. Център Гайдар Алиев се разгъва във формата на течност, , която следва естествения релеф, и разгъва отделните зали и помещения. Всички функционални сгради на Центъра, заедно с входа, са представени от гънки в една непрекъсната повърхност. Международно призната архитектурна работа, сградата на Алиев център на Гейдар се превърна в знакова забележителност на модерния Баку заради иновативния и авангарден дизайн. Сградата е номинирана  с много награди.
Турът продължава с преминаване  на Апшеронския полуостров, където ще  посетим храма на вечния огън Атешгях  - място, което никой не очаква да срещне толкова близо до Баку. Храмът на поклонниците на огъня, които са пристигнали тук преди  повече от 500 години от Индия и живяли по тези места до XIX век до ден днешен привличат тук поклонници.
Ще видим  Янардаг - планината с природния вечен огън и голямо количество уникални исторически паметници, сред които многочислени храмове, замъци, крепости и отбранителни кули от епохата на средновековието. 
Вечеря в национален ресторант / без алкохолни напитки/.Връщане в Баку. 
Нощувка.

05.09: Закуска в хотела.  

Отпътуване на извънградска екскурзия - град  Шемаха, основан преди 2300 години. Древногръцкият учен Птолемей го споменава в трудовете си, както град с името Кемахея. По пътя ще спрем  в село Мараза, и ще посетим мавзолей от XV век -  Диди баба. Пътят ни продължава към Габала, в продължение на шестотин години, Габала е бил столица на  Кавказка Албаня. Планинският въздух опиянява, прекрасните реки, водопади и езера радват очите. Отпътуване за село Нидж, където е построен уникален архитектурен паметник — Удинския храм. Твърди се, че удините са  потомци на древните Албанци и са съвършено особена етническа група (в момента наброяват около 10 000 човека). 

Обяд в Габала, посещение на винния завод „Савалан” . Там за нас ще бъде организирана и дегустация на вина / включени в цената/.След екскурзията връщане  в Баку

06.09: Закуска в хотела.  
Трансфер до летище Баку. Полет до   Тбилиси
Кацане в Тбилиси, без настаняване в хотела(чек инн в 14 00)
Сити тур - 3 часа.
Катедралния храм «Самеба» («Света Троица» символ на грузинското възраждане, единство и бесмъртие.) Храмът се извисява над Тбилиси на върха на планината св. Илия.  
Църквата Метехи (V в.) – красив и горд символ на Тбилиси.  
Изкачване с асансьор/ платформа до крепоста «Нарикала», в двора на която се намира прекрасен храм. В стените на крепоста са възстановени наблюдателни кули, от които ще направим уникални снимки. От високите крепостни стени се открива изумителна панорама.
Посещение на съвременния архитектуен шедьовър – Моста на Мира и парка Рике.
Разходка по вечерния Тбилиси, улица Шарден, Леселидзе.
Настаняване в хотела.
Вечеря  в национален  ресторант с фолк програма / не включва алкохолни напитки/

07.09 Закуска в хотела.  
Отпътуване за извънградска екскурзия – западна  Грузия - Мцхета  (Втория Иерусалим). 
Мцхета – живия летопис на  Грузия. Раскопките на нейна  територия са дали огромен археологически материал, обхващащ няколко хилядолетия. 
Изкачване  в манастира Джвари (V в), където, според сказанията се е молила  просветителката на  Грузия Святата Нино. От тук  се открива прекрасна панорама.
 Следва посещение на храма  Катедрален  Събор «Светицховели» - строителството на храма съвпада с  новия етап на разцвета на  Грузия. Той е не само едно от главните архитектурни съоръжения на цяла Грузия, но и църковният център на Грузия.  
Покупка на сувенири.
Пътешествието продължава по  Военно-грузинския път към крепостта и манастира  Ананури, които красиво са усамотени  на брега на Жинвалското водохранилище. Ще видим също и най известният грузински високоплонински ски курорт - Гудаури, расположен на  2195м. 
Отпътуване за  г. Степанцминда (Бивш Казбеги), знаменит със  своето  живописно расположение  в планината  Голям Кавказ. Това градче е  център на високопланинския туризъм и алпинизъм.  Ще посетим старинната  Гергетска Църква  Св. Троица (XIII в.)Църквата е построена на десния бряг на река Чхери, ляв приток на река Терека, на надморска височина 2170 м., под връх Казбег.
Връщане в Тбилиси и трансфер за вечеря в национален ресторант с фолк. Програма.
Прибиране в хотела. Нощувка

08.09 Закуска в хотела.
Днес ще се запознаем с грузинското винопроизводство и гостоприемство. В източната част на Грузия, уютно е расположена -  Кахетия.
Ще спрем в Сигнахи – градът на  любовта. Това слънчево и уютно градче е съчетало в себе си елементи от южно-итальянските и грузински архитектурни прелести.
 Ще видим също крепостта  Сигнахи, влязла в списъка с най известни и мащабни по големината си крепости в Грузия. 
Ще посетим манастирския и епископски комплекс Свети Георги - женски монастир «Бодбе». Тук се намира женски манастир с базилика, посветени на Света Нино, свещено място, след посещението на което се изпълняват най-съкровените желания. 
Пристигане  в село Велисцихе.
  Дегустация на два сорта  вино и грузинска водка – чача в музея и във винарна Нумиси. Ще  наблюдаваме и ще участваме  в процеса на приготвяне и изпичане на ароматния грузински хляб – Шоти и в приготовяне на Хинкали и накрая  ни очаква  истински грузински пир «супра», с дегустация на най вкусните блюда.
Допълнително и включено в цената: Овне печено на жар, тамада и мъжко - многогласие ( 4 човека) - Полифонично пеене.
Връщане  в Тбилиси

09.09  След закуска, трансфер и  полет  Тбилиси – Баку
Посрещане и трансфер. Ще се разходим по тесните улички на стария град, ще чуем удивителните истории, свързани с Момината Кула . Тя стои тъмна и загадъчна, с изглед към морето в южния край на Баку, в стария, ограден град Ичери Шехер. Кулата е построена през XII век. Името и"Момина" символизира, че е непревземаема, непобедена, което означава, че кулата не е била никога превземана от враг.
 След това ще  посетим один от най впечатляващите паметници на азербайджанската архитектура – двореца на Ширван шах (XV век)., който е величествено разположен на най високата точка от древната част на Баку, Ичери Шехер. Ще видим  Замъка Синик Гала, Кераван Сарай, Джума Джамия и ще се разходим по един от най големите в света булеварди - Бакински булевард. 
Свободно време. Нощувка.

10.09 РАННО НАПУСКАНЕ НА ХОТЕЛА
 ТРАНСФЕР ДО ЛЕТИЩЕТО. Полет за България. Край на програмата  
Самолетни билети с АК Бута Ер с включени летищни такси и чекиран багаж 20 кг.
Тур на територията на  Азербайджан :
• Трансфери от/ до летище Гайдар Алиев Баку
• Транспортно обслужване по програмата
Екскурзоводско обслужване на руски език
• 4 нощувки със закуски в хотел Дипломат 3*
• Входни билети за музеи по програмата
• 2 обяда, 2 вечеря / не включват алкохол
• дегустация на вино
• двукратна виза
 
Тур на територията на  Грузия:
• Трансфери от/ до летището в Тбилиси
• Транспортно обслужване по програмата
• Екскурзоводско обслужване на руски език
• 3 нощувки със закуски в хотел Престиж Палас3* 
• Билети за лифт в Тбилиси
• Входни такси и  билети 
• 1 вечеря в ресторанти с нац. Кухня- без алкохол
дегустация на 2 сорта вино и чача с урок по готварство + обяд 
Чеверме, мъжко акапелно песнопение и Тамада
1 обяд в района на Казбеги
• Джипове до/от Гергети
Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с асистанс и лимит на отговорност 10 000 ЕUR
• Водач – преводач от България
Стойността на входни такси за обекти, не упоменати в програмата
Лични разходи
Бакшиши – 40 USD - заплащат се на място
Застраховка “Отмяна на пътуването” с Алианц – от 2% от пакетната цена. За повече информация моля, запитайте в офисите ни.
ПОЛЕТНА ИНФОРМАЦИЯ:
03SEP  излита от София 1155 ч., каца в Баку 1605ч.                                       
06SEP  излита от Баку 0930ч., каца в Тбилиси в 1040 ч.                                      
09SEP  излита от Тбилиси  0120ч., каца в Баку  0230 ч.                                       
10SEP  излита от Баку   0830ч., каца в София 1055 ч.         
 
Полезна информация:
Грузински Lari (GEL)
1 евро = 2.54 Грузински Lari
1 лари =100 тетри. 1 USD = 2.30 GEL; 
в Азербайджан е азербайджански манат (AZN) - 1 USD = 1,80 AZN
Часово време: София – 12.00 ч., Баку – 14.00 ч., Тбилиси – 14.00 ч./ + 2 часа
• Минимален брой участници: 12
• Условия за записване: 
Депозит: 800 лв. до три дни след подписване на договор 
• Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: 
Азербайджан:
Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.и предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина. Агенцията оказва съдействие за получаване на електронна виза. Необходими документи в JPEG - формат: попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка формат 3х4 см, цветно копие на паспорта – предоставят се най-късно 40 дни преди датата на отпътуване
Грузия:
 Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната 
• Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата. 
• Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение 
Оферта № Е1993


Още оферти за Азербайжджан