Екскурзия до Германия - Романтичният път

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 9 дни / 8 нощувки
Маршрут: Пловдив - София - Любляна / Кран - Щайнгаден - Халблех - Швангау - Фюсен - Нойшванщайн - Хоеншвангау - Вийскирхе - Шонгау - Аугсбург - Ландсберг ам Лех - Донаувьорт - Харбург - Ньордлинген - Динкелсбюл - Фойхтванген - Шилингсфюрст - Ротенбург об дер Таубер - Вюрцбург - Креглинген - Рьотинген - Вайкерсхайм - Бад Мергентхайм - Лауда-Кьонихсхофен - Таубербишофсхайм - Вюрцбург - Любляна / Кран - София - Пловдив
Дати: 13.06.2020
Цена от: 1195 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
13.06.2020 21.06.2020 от 1195 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
Романтичния път (на немски: Romantische Straße) е име на най-известния по света немски туристически маршрут. Намира се в Южна Германия (Бавария и Баден-Вюртемберг), между Вюрцбург и Фюсен. Дълъг е около 350 км. и минава през областите Франкония, Швабия и Горна Бавария през полегати терени покрай реките Таубер и Вьорниц, пресича Дунав и продължава на юг. Включва 28 села, малки и няколко по-големи града. Смята се, че носи типичния дух на немската природа и култура. Възниква като идея след края на Втората световна война и основната цел е да се погледне на Германия по друг начин – красива природа, история, замъци, църкви и романтично настроение.
 
 
1 ден
Отпътуване от Пловдив в 05:00 ч. от ОМВ пред х. Санкт Петербург (срещу доплащане).
Отпътуване от София в 07:00 ч. от Автогара Сердика по маршрут София – Белград – Загреб - Любляна.
Вечерта пристигане в Словения. Настаняване в хотел в района на Любляна или Кран. Нощувка.

2 ден
Закуска. Отпътуване за Германия и Романтичния път. Раглеждане на най-южните точки от Романтичния път - Халблех, Швангау и Фюсен.
Живописното селце Халблех е любимо място за семейна почивка на германци, поради изобилието от вело и туристически маршрути, както и многобройните открити плувни басейни, планински лифтове, алпийски хижи и възможности за излети с лодка.
Швангау е малко селище, което е известно преди всичко с прекрасните си замъци – Нойшвайщайн и Хоеншвангау.
Фюсен е разположен на 5 километра от границата с Австрия на брега на река Лех. Градът съществува като селище от римски времена на пътя Виа Клаудиа Аугуста, водещ от Северна Италия до Кастра Аугуста, днешен Аугсбург. Римското име на града е Фетибус, латинизирана германска дума за крака. През 9 век във Фюсен е основан бенедиктински манастир, който днес се използва като сграда на общината и исторически музей.
Настаняване в хотел в района на Фюсен. Нощувка.

3 ден
Закуска. Посещение на два от прочутите замъци, свързани с ексцентричния баварски крал Лудвиг II – Нойшванщайн и Хоеншвангау.
Нойшванщайн е със славата на най-приказния замък. Намира се на 5 километра от Фюсен и на около 120 километра от Мюнхен. Той е и най-известният замък на баварския крал Лудвиг II. Свързва се и с името и музиката на Вагнер. Ежегодно е посещаван от над 1,4 милиона туристи, а ежедневно през летните месеци – от  6000 посетители. До него се намира още един красив замък Хоеншвангау
Продължаване на север по Романтичния път и разглеждане на рококо църквата Вийскирхе, която е под закрилата на ЮНЕСКО. Преминаване през градчетата Вилдщайг, Ротенбух, Пайтинг, Шонгау и Хоенфурх.
По пътя спирка в Шонгау и излизане от района, наречен „Pfaffenwinkel“ – наименование, произлизащо от местната диалектна дума за свещеник, a „winkel“ е ъгъл.
Настаняване в хотел в района на Аугсбург. Нощувка.

4 ден
Закуска. Туристическа програма в Аугсбург – кметството и кулата Перлах, катедралата, бившата Епископска резиденция, къщата в която е роден Леополд Моцарт, бащата на прочутия композитор, къщата на Бертолт Брехт – голям немски драматург от началото на 20 в. и др.
Аугсбург се слави като най-северния „италиански“ град и задължителна спирка по Романтичния път. Градът е построен в немски рококо стил. Той е третият по големина град в Бавария след Мюнхен и Нюрнберг. Разглеждане на Ландсберг ам Лех – Баварската порта, църквата „Възнесение Богородично“, старото кметство и др. Връщане в хотела. Нощувка.

5 ден
Закуска. Посещение на Донаувьорт, Харбург и Ньордлинген.
Донаувьорт се слави с чудесна архитектура и исторически дух. Разположението на града на река Дунав са го превърнали в ключова спирка по търговския маршрут между Аугсбург и Нюрнберг. След опит за превземане на града през 1608 г. Германия се разделя във военни съюзи между католици и протестанти и до избухването на Тридесетгодишната война. Най-старата част на града се намира на малък остров в Дунав, а за да се стигне до него се минава през историческата порта Ридерстор.
Харбург се намира почти в средата на Романтичния път. Тук се намира един от най-добре запазените замъци в Германия. Градчето впечатлява с тесни калдъръмени улички.
Интересното за Ньордлинген е, че старата му част е построена в кратера на паднал преди 15 милиони години метеорит. Той е един от малкото градове с изцяло запазена крепостна стена от 13 в. с многобройни отбранителни кули и порти.
Настаняване в хотел в района на Ньордлинген или Динкелсбюл. Нощувка.

6 ден
Закуска. Посещение на Динкелсбюл.
Защитен от масивни крепостни стени, градът е изпъстрен с множество кокетни къщички и ниски постройки със специфична островърха конструкция, между които разходката се превръща в същинско пътешествие във времето. Той е построен на принципа „град в града”. В Стария град може да се влезе само през портите, вградени в 4 от 16-те кули на стените. Всяка от 4-те порти кули е със собствена архитектура и излъчване. Разглеждане на Катедралата „Св. Георги” - образец за готическото изкуство през Средновековието; Старото кметство, известно още като Каменната къща, пред което е построен впечатляващ фонтан със скулптури на лъвове.
Посещение на Фойхтванген. Градът е известен с двете си красиви църкви, намиращи се една до друга.  
Отпътуване за Шилингсфюрст. Шилингсфюрст е забележителен с бароковия си дворец. Историята на замъка може да се проследи от 11 век, но днешния дворец е от 18 век.
Ротенбург об дер Таубер е задължителна спирка за всеки, който иска да измине Романтичния път. Уолт Дисни черпи вдъхновение от него за екранизацията на филмчето „Пинокио“. Градът се слави като най-добре запазеният средновековен град в Европа. Ротенбург запазва автентичния си вид поради строгите правила за съхранение на градската среда, според които не се позволява слагане на съвременни табели и знаци. Площадът с Кметството са любимо място за туристите.
Настаняване в хотел в района на Вюрцбург. Нощувка.

7 ден
Закуска.
Посещение на Креглинген – един от най-старите градове по Романтичния път. Той е получил правото си да се нарича ''град'' още в първата поливина на 14 век. Известен е с Музея на напръстниците и Параклисът Херготскирхе.
Рьотинген е 900-годишната перла на Романтичния маршрут. Сградата на кметството в бароков стил, църквата "Свети Килиан", крепостта Братенщайн, старата градска стена с напълно запазените й седем кули са истинска находка. Градът е обграден от живописни гори, поляни и лозя.
Посещение на Вайкерсхайм, славещ се с един от най-могъщите замъци в тази част на Германия. Построен през 1587 г., ренесансовият замък и великолепният му парк напомнят на френския Версай. Бароковата мебелировка е добре запазена.
Бад Мергентхайм е балнеологично градче. Има стар град и съвременна СПА част.
Лауда-Кьонихсхофен е селце, което се намира на 30 км от Вюрцбург. Около 300 от къщите в него са строени между 16 век и началото на 19 век. Известен е със старинния си фестивал Königshöfer Messe, който е на повече от 600 години.
Таубербишофсхайм е винено селище, разположено на река Таубер. Това е едно от най-старите градчета в тази долина. Има манастир, готическа църква, замък, хубав площад и красива готическа сграда на кметството.
Връщане в хотела. Нощувка.

8 ден
Закуска. Туристическа програма във Вюрцбург – най-северната точка по Романтичния път и един от най-важните винопроизводствени градове във Франкофония.
Той е университетски град, разположен на река Майн в подножието на крепостта Мариенберг. Днес крепостта с кръглата си църква е главната забележителност на града. Епископската резиденция се смята за най-красивата барокова сграда в Германия. Известен е като ''градът на Мадоната'', което се дължи на повече от 100 статуи на покровителката му.  Оживеният център на града включва катедралата ''Свети Килиан'', къщата „При сокола“, църквата „Дева Мария“, Стария мост на р. Майн, епископската резиденция.
Вюрцбургският замък е една от най-забележителните резиденции в Европа. Той е последния бароков замък, постоен в Бавария. Дворецът е във формата на подкова, а строежът му започва в периода 1720-1744 г. по планове на Балтазар Нойман и е завършен през 1780 г. Джовани Батиста Тиеполо създава един от най-мащабните стенописи в света, украсяващ величественото сводесто стълбище. През 1981 г. замъкът е включен в Световното наследство на ЮНЕСКО.
Около обяд отпътуване за Словения. Вечерта настаняване в хотел в района на Любляна или Кран. Нощувка.

9 ден
Закуска. Отпътуване за България. Късно вечерта пристигане в София и Пловдив.
Транспорт с туристически автобус
Пътни и гранични такси
8 нощувки със закуски в хотели 2* (2 в района на Любляна или Кран, 1 в района на Фюсен, 2 в района на Аугсбург, 1 в района на Ньордлинген или Динкелсбюл, 2 в района Вюрцбург)
Туристическа програма във Фюсен, Аугсбург, Ландсберг на Лех, Динкелсбюл, Ньордлинген, Ротенбург, Вюрцбург, замъците Нойшванщайн и Хоеншвангау
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина"  за лица до 69 г.
Екскурзоводско обслужване
Двупосочен трансфер Пловдив – София – Пловдив, при минимум 15 туристи – 30 лв.
Медицинска застраховка за лица над 69 г. – 10 лв.
Доплащане за единична стая – 300 лв.
Застраховка "Отмяна на пътуване"
Входни такси и билети за музеи и обекти, посещавани по желание, градски транспорт и лични разходи
Начин на плащане:
Депозит 30% от пакетната цена, доплащане до 10 дни преди отпътуване.
 
Необходими документи:
Валиден международен паспорт или лична карта; за деца пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.

Срок за уведомяване на туриста в случай, че екскурзията не се осъществи: 7 дни преди отпътуването.

Екскурзията се провежда при минимум 35 записани туристи.
Оферта № Е2789


Още оферти за Германия