Еднодневна екскурзия до Осоговски манастир, Крива паланка и парк Гиновци

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Маршрут: София - Осоговски манастир - Крива Паланка - Парк Гиновци - София
Дати: 18.10.2020, 21.11.2020
Цена от: 26 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
18.10.2020 18.10.2020 от 26 лв. резервация
21.11.2020 21.11.2020 от 26 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
Отпътуване от София, от Автогара Сердика в 7:30 ч, от бул. Европа 138 - бензиностанция Шел в 7:40 ч. по маршрут София – Крива паланка. Посещение на Осоговски манастир, разположен в подножието на Осоговската планина в близост до Крива Паланка в Република Македония.

Отпътуване за Крива Паланка. Свободно време. Отпътуване за парк Гиновци, разположен само на няколко километра от Крива Паланка. Паркът предлага разнообразие от кафета и заведения както  и за любители на животни зоопарк. Свободно време за обяд и разходки в парка.

Отпътуване за България. Пристигане около 20:00 ч. в София.

Полезна и любопитна информация:
Едно от най-посещаваните места в Македония се намира само на 40 км от Кюстендил

Когато кажем Македония веднага се сещаме за Охрид и Скопие. Съвсем близо до България обаче има едно чудно красиво място, което не винаги влиза в туристическите маршрути. Само на 40 км от Кюстендил, до град Крива Паланка в съседната страна, се намира манастира "Свети Йоаким Осоговски". Предполага се, че обителта е основна през 12 век, като по това време и местният свещеник Теофан препогребал в манастирската църква мощите на светеца, които до тогава били съхранявани в пещера. За Свети Йоаким пък се знае, че е ученик на не по-малко почитания у нас Св. Иван Рилски. И до днес от дясната страна на входа на манастирската църква можете да се поклоните пред мощите на Св. Йоаким и да измолите от него нещо съкровено. В съседната, по-малка църква пък има лековито аязмо. А на въпроса какви болести точно цери светената вода, един от монасите в манастира отговаря така - "Щом питаш, значи не вярваш. С вяра се лекуват всички болести".
Манастирът бил пощаден от турски набези именно заради мощите на светеца. Почитта към тях отдавали масово местните и по време на османското робство. Султан Хамид в края на 19-ти век дори изпратил свои подчинени с искане да прекратят това масово събиране на хора, преклоняващи се пред светеца. Неговият пратеник взел мощите, но веднага щом прекрачил прага на манастира с тях, му прилошало. До толкова, че дори не бил способен да пророни дума. Веднага мощите се връщат в манастира, а султанския пратеник, който веднага се почувствал по-добре, разказал всичко това на владетеля. Той от своя страна поставил специален каменен знак, който да показва, че манастирът е под закрилата му и не бива да се опожарява. Така мощите спасили обителта от набези. Но векове по-рано, при голямо земетресение в края на 16-ти век, голяма част от манастирските сгради били разрушени, включително и голямата манастирска църква. Днес мястото е действащ мъжки манастир и е едно от най-посещаваните поклоннически места в цяла Македония. Обителта е вдигната на няколко ката, като продължава да се достроява и разширява.
Източник: Стандарт


 
транспорт с автобус
посещение на Осоговски манастир, Крива Паланка и Парк Гиновци
Медицинска застраховка с 2 000 евро покритие къв ЗК Евроинс
водач от агенцията
задължителна застраховка за лица над 69 г. 1 лв
лични разходи и храна
Начин на плащане:
при записване се внася цялата сума

Забележка:
Задължително изискване към туристите е да бъдат с НИСКИ, УДОБНИ, ЗАТВОРЕНИ ОБУВКИ С ДОБРО СЦЕПЛЕНИЕ (сандали и високи обувки не са вариант за терен от този тип).
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Необходими документи:
За лица над 18 год. лична карта или валиден задграничен паспорт 
За лица под 18 год. - валиден задграничен паспорт 

Ако детето пътува с единия или без родители, е необходимо нотариално заверено удостоверение оригинал и ксерокопие, че детето има право да излиза от страната + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год. възраст/ + 2 копия от акта за раждане.

Минимален брой туристи: 34
Срок за информиране при недостигнат минимум - 2 дни преди датата на отпътуване.
Карта

Оферта № Е1768


Още оферти за Македония