Еднодневна екскурзия до Пирот, Темски манастир и Цариброд

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Маршрут: София ­-­ Пирот ­- Темски манастир ­ Димитровград -­ София
Дати: 13.12.2020
Цена от: 25 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
13.12.2020 13.12.2020 от 25 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
Отпътуване от София в 07:30 часа от Автогара Сердика, 7:45 от бул. Сливница 138 - бензиностанция Шел по маршрут: София ­- ГКПП Калотина ­- Пирот -­ Темски манастир -­ Цариброд ­- София.
Пристигане в град Пирот. Градът е заобиколен от Влашка и Стара планина, които са рядък пример за девствена природа. Пирот е създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава „кули”. През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. През 15­17 век градът носи османското си име Шехиркьой и е център на вилает. През периода на Възраждането Пирот е център на Нишавската епархия. Тогава се основава Българската екзархия. Най-­отличителният белег на Пирот са неговите килими. Те са уникални и са гладки и от двете страни. Различават се значително от персийските, които са винаги геометрични. Градът се свърза изключително с производството на килими, което процъфтява, но и с отглеждането на овце и произвеждането на невероятно вкусното пиротско овче сирене.

Забележителностите на Пирот:
Старата крепост Калето, датираща от 14 в. Намира се в центъра на града. Този замък се нарича и Момчилград, тъй като по време на изграждането му, Пирот е бил част от българските земи.
Притоски град (Градич), който през 1979 г. е провъзгласен за културна забележителност от изключително значение.
Музеят на Понишавлето Къщата „Бела Мачка” на М. Панаьотович, която през 1979 г. е провъзгласена за културна забележителност от изключително значение.
Къщата на семейство Христич, провъзгласена още през 1953 г, за културен паметник.
Къщата на Стоян Божилов­ Белог
Паметникът на освободителите на Пирот от турците

Разходка в центъра на града. Посещава се евтиният пиротски пазар или по желание старата крепост Калето. На обяд отпътуване за Темския манастир "Свети Георги" (женски православен манастир), намиращ се на левия бряг на река Темщица, край село Темска. Предполага се, че манастирската църква е строена през XVI век. Манастирът е известен с множество запазени надписи от XVII-­XIX век. Един от тях отразява опустошаването на Чипровци през 1688 година, по време на Чипровското въстание.

Отпътуване за Димитровград. Кратка почивка и отпътуване за България. Пристигане в София около 20 ч.
транспорт с лицензиран автобус 
водач от агенцията
медицинска застраховка за лица до 69 г. с 2 000 евро покритие
разходи от личен характер 
входни такси за посещаваните туристически обекти
доплащане за застраховка за лица над 69 г. 1 лв. 

Необходими документи: 
лична карта 
за деца до 18 г. Придружени от единия родител или от друг човек- нотариално заверена декларация от липсващия родител или от двамата родители и валидна лична карта или валиден задграничен паспорт 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 30 пълноплащащи туристи 

Срок за уведомление при недостигнат брой туристи - 2 дни преди дата на тръгване. 

Туристическата агенция си запазва правото на промени по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти. 
 
Оферта № Е74


Още оферти за Сърбия