Двудневна екскурзия за Празника на смилянския фасул

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София - Пловдив - Смилян - Могилица - пещера Ухловица - Пловдив - София
Дати: 31.10.2020
Цена от: 89 лв.
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай
31.10.2020
потвърдена
01.11.2020 от 89 лв. резервация
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Други
За съжаление, поради епидемичната обстановка, празникът няма да се състои в познатия формат.
На място ще се проведе само конкурсът „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“. Наградените работи ще бъдат изложени за разглеждане в Посетителския информационен център и достъпът ще става съобразно изискванията за спазване на социална дистанция и при използване на собствени защитни средства на посетителите – маска/шлем/шал и при едновременно присъствие в помещението на максимум 6 лица.
Същите правила ще важат и за желаещите да посетят Етнографската сбирка „Смилянски фасул и традиционни родопски терлици“, разположена на втория етаж на читалището, с достъп от централния вход на сградата.


1 ден: 

Отпътуване в 06:30 ч. от София, Централна ЖП гара, 06:40 ч. от ОМВ на бул. Цариградско шосе, Младост 1 и 08:45 - Пловдив – бензиностанция OMV /до хотел „Санкт Петербург“/.
Пътува се през Асеновград по живописното поречие на Чепеларска река с кратка почивка по пътя. 
Отпътуване към Смилян с единствения в страната Музей на боба, в който всеки посетител може да залепи бобено зърно на огромно пано - кандидат за “Книгата на рекордите на Гинес”. В село Смилян се организира традициония Празник на смилянския фасул. Организаторите предвиждат базар, концерт и кулинарна фиеста на ястия с прочутия фасул. За първи път празникът е организиран през 2003 г. с цел да се популяризира традиционният начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул (фасульовица), придобил известност с наименованието „Смилянски фасул“. 
Разглеждане на Агушеви конаци в Могилица – великолепно творение на родопската архитектура, най-голямата феодална сграда на Балканския полуостров за своето време. 
Нощувка. 

2 ден: 
Закуска. Отпътуване за пещера Ухловица - един от подземните дворци на Родопите, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пътят до входа на пещерата е малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната й красота. До пещерата се стига по стръмен участък от 800 м и 185 стъпала до входа (около 30 минути). Пещерата е пропастна и има 280 стъпала. 
Преход до крепостта Калето до село Кошница - късноантична и средновековна крепост, разположена на конусовиден мраморен връх с надморска височина 1006 м. В горната част на върха има проходна пещера - природна забележителност, която някога е служила и като вход към крепостта. По време на разкопки са открити свидетелства за използването на върха с проходната пещера като скално светилище, превърнато в укрепление още през 5-4 хил. пр. Хр. 
(Пешеходен преход до крепостта - изкачване по сравнително стръмна пътека, денивелация ок. 200 м. Обща продължителност - ок. 2 часа в двете посоки.) 
Отпътуване към София и Пловдив. Пристигане в Пловдив около 19:30 ч., в София - 21:30 ч.  
транспорт по маршрута;
посещение на Могилица и Агушевите конаци;
посещение на пещера "Ухловица";
преход до крепостта до село Кошница
посещение на Смилян;
нощувка със закуска в Смолян или района;
екскурзоводско обслужване.
входни такси за посещаваните обекти: пещера „Ухловица” - 6 лв. (възрастни); 3 лв. (учащи); Музей на боба в Смилян - 1 лв. и др.
доплащане за единична стая 30 лв.
 
Плащане:
При записване се внася 30% депозит. Доплащането до размера на пълната сума се извършва най-късно 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележка: 
Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30 души.
 
Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
Оферта № Е116


Още оферти за България